Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klassisk rulltårta

2013-06-25 kl 15:58:48
 
Jag vet inte riktigt var jag ska placera det här inlägget, bland våra många kategorier... Hmm, rulltårta, betraktas det som en bakelse, eller tårta? Det heter ju ändå rulltårta, visst? Det får undersökas vidare. Jag sätter det som "bakelse" så länge.
 
Min mamma har sagt, iallafall förut, att rulltårta, det är inte värt att baka. Visst är den värd att baka, men den är ändå rätt så trixig att få till. Den är inne ytterst lite i ugnen, blir snabbt bränd, är svår att rulla fin och massa andra saker. Fast det där med att den ska bli fin är väl inte så superviktigt, det är ju där charmen i hembakat ligger ;)
 
Receptet på denna rulltårta har inga speciella smaker, utan är klassisk med någon sorts sylt. Hallon eller jordgubb är båda hits.
 
Bjud på rulltårtan i sommarsolen med saft eller kaffe till. Så enkelt och gott!
 
Klassisk rulltårta
ca 20 bitar
3 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk eller vatten
ca 2 dl hallonsylt
 
Grädde
Bär
 
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna för 30x40 cm. Smörj papperet.
2. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i äggsmeten och rör sedan i mjölken eller vattnet.
3. Häll ut smeten i pannan och se till att den är jämn. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, men du bör ha uppsikt över smeten hela tiden, den kan vara klar redan efter 3 minuter.
4. Gör i ordning ett annat bakplåtspapper som du strör lite strösocker över på överallt. Stjälp över kakan på det pappret och dra försiktigt bort de kakan gräddats på. Bred sylten över den varma kakan och rulla ihop. Försök få till rullningen så kakan svalnar med skarven nedåt.
5. Vispa grädde och klicka ut över kakan, eller som jag gjort, spritsa en liten stjärna högst upp. Dekorera med samma bär du hade i sylten.
Njut!

Emelies midsommar

2013-06-24 kl 19:42:00
 
Nu har det tagit mig en himla massa tid och slit att få upp det här inlägget. Internetuppkopplingen här i stugan är inte den bästa...
 
Midsommar ska för mig vara solig och varm, med jordgubbar och blommor. Min midsommar var kanske inte riktigt lika god i bakväg som Felicias men minst lika trevlig.
 
Jag hoppas ni hade en härlig och mysig midsommarafton med mycket god mat och skratt. Jag hade det minsann. Vi åkte på en familjeutflykt till ett av stans midsommarfirande tillsammans med flera hundra andra människor. Sedan åkte vi hem, mamma och jag gick och plockade blommor och sedan åt vi tillsammans med våra grannar en väldigt god middag.
 
En av grannflickorna hade dessutom bakat en kladdkaka. Ibland kan något så enkelt som kladdkaka vara riktigt gott.
 
Du kan använda färdigköpt kyld smördeg för detta recept, eller göra egen. Välj det som passar dig och ditt tidschema bäst.
 
Smördegsbakelser med vaniljvisp och jordgubbar
12 stycken
1 paket/sats smördeg
1 paket vaniljvisp
50 g vit choklad
 
1. Sätt på ugnen på 220 grader och skär smördegen i 12 kvadrater eller rutor, beror på formatet på din smördeg.
2. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.
Innan servering
3. Vispa vaniljvispen fluffigt och skiva jordgubbarna. Riv chokladen och lägg jordgubbarna på vaniljvispen, som du klickat på kakorna. Strössla över den vita chokladen.

Felicias midsommar

2013-06-22 kl 21:44:52
På bilden vänster uppefrån: hallonparfait, punschparfait, ingefärsmakaron, vitchokladdoppadjordgubbe, kaffemakaron, honungstryffel, vaniljtryffel, chokladdoppadjordgubbe.
 
Även fast midsommar nu är över och de egentliga "midsommartipsen" är inaktuella nu, kan vi ju ändå lägga upp recept på det söta vi bakat till midsommar. Det är säkert någon som fyller år i sommar du kan fira med dessa godsaker.
Både jag och mamma älskar att prova nya bakverk, så vi gjorde en efterrättsbuffé. Väldigt smart om du frågar mig. Man får många olika smaker, om man inte tycker om något så kan man bara ta en annan av något annat. Det enda minuset är att det är näst intill omöjligt att frakta. Som mamma sa "Ja, man kan ju också bara göra en sockerkaka..."
 
 
Punschparfait med hallon
4 port
3 äggulor
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl punsch
3 dl vispgrädde
Servering
ca 200 g hallon mynta eller citronmellis
 
1. Vispa äggulor och socker pösigt i en bunke. Rör ned punchen.
2. Vispa grädden och vänd den i äggsmeten.
3. Fördela smeten i skålar. Frys minst 4 tim. Halvtina före servering.
4. Garnera med färska hallon och mynta.
 
När du gör hallonparfait byter du bara ut punschen mot hallon (när du gör hallonen tar du och mäter upp 1 dl frysta hallon, koka sedan hallonen med lite socker och låt svalna)
 
Ingefärsmakroner med choklad
16 st
1 3/4 dl maldsötmandel
2 1/2 dl florsocker
1 tsk mald ingefära
2 extra stora äggvitor
1/2 dl strösocker
 
1. Lägg den malda sötmandeln, den malda ingefäran och florsockret i en matberedare/mixer och kör i cirka 15 sekunder. Sikta ned blandingen i en skål. Täck två bakplåtar med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösockret så att det blir en tjock och blank marängsmet.
3. Vänd ned mandelblandingen (en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika till blandingen blir tjock och blank i konsistensen.
4. Täck två plåtar med bakplåtspapper/din makronplåt. Häll marängsmeten i en sprits- eller platspåse försedd med ett 1/2-1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspappert. Knacka bakplåtarna mot underlaget så att eventuella luftbublor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i 30 min. Värm ungen till 150 grader.
5. Grädda i 10-15 min. Låt svalna i 10 minuter. Lossa försiktigt makronerna från bakplåtspapperet och låt svalna helt.
 
Fyllning
2 msk smör
1 msk sockerlag från inlagd ingefära
85 g mörkchoklad, i småbitar
1/2 dl vispgrädde
1 bit inlagd, finhackad
 
1. Gör fyllningen genom att smälta smöret tillsammans med sockerlaget från den inlagda ingefäran i en värmetålig skål över ett vattenbad.
2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner grädden och den inlagda ingefäran.
3. Låt svalna i 60 minuter och rör om då och då tills fyllningen tjocknat. Om den inte tjocknat ställ in den i kylskåpet. Lägg ihop makronerna med fyllning imellan.
 
Hongstryffel
250 g ljuschoklad
1 rågad msk honung
1 dl grädde
25 g osaltat rumstemererat smör
 
1. Rör ihop honung och choklad över ett vattenbad.
2. Koka upp grädden försiktigt och häll över chokladen i grädden.
3. Rör ner smöret och rör försiktigt till en slät massa.
4. Låt stå över natten, nästa dag kan du rulla dem som chokladbollar (kom ihåg dem behöver inte vara perfekt runda) man kan även rulla tryfflarna i olika saker. Vi valde att rulla dessa i kakao.
 
Vaniljtryffel
300 g vit choklad
25 g osaltat smör
1 vaniljstång
1 msk glykos eller vit sirap
1 dl grädde
 
1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i en liten gryta.
2. Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad.
3. Koka upp grädde och glukosen/sirapen försiktigt och slå över det smälta chokladsmöret.
4. Låt stå en stund och rör sedan ihop noggrant gärna med en stavmixer.
5. Låt stå över natten, nästa dag kan du rulla dem som chokladbollar (kom ihåg dem behöver inte vara perfekt runda) man kan även rulla tryfflarna i olika saker. Vi valde att rulla dessa i florsocker.
 
Receptet på kaffemakarons hittar ni här.

Glad midsommar!

2013-06-21 kl 16:42:00
Jordgubbar, blommor och förhoppningsvis massor med sol önskar vi er. Vi är med släkt och vänner, gosar med kaninen och plockar midsommarbuketter. Glad midsommar!!:)