Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Maränger med rice krispies

2013-04-23 kl 20:36:16
 
Jag älskar glass. Och i glass behöver man tillbehör. Som chokladsås, hallon (har jag sagt att jag är alldeles tokig i hallon? Har jag säkert. Men jag säger det igen. HALLON ÄR DET GODASTE JAG VET!), maränger. Maränger!
 
Icas maränger är sådär kritvita, smälter på tungan och går att smula sönder med fingrarna. Självklart goda, men hemmagjorda är snäppet bättre.
 
Mina maränger är mer cremefärgade, krispiga och så otroligt mumsiga. Kan äta tio stycken på raken! Med eller utan rice krispies, de är en höjdare i marängväg.
 
Maränger med rice krispies
3 äggvitor
2½ dl socker
3 dl rice krispies eller puffat ris
 
HUR GÖR MAN?:
Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Häll i sockret lite i taget och vispa i 5 minuter tills marängsmeten är blank. Vänd ner riset och klicka ut på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ungefär 1 timme.

Hallon och citrontårta

2013-04-16 kl 15:39:33
Den här tårtan gjorde jag till påsk. Den liknar väl ingen påsktårta, gul med kycklingar eller så, men det passade till påsken på något underligt sätt.
Den har fem bottnar, eller tre, beroende på tjockleken du vill ha på de. Två lager hallongrädde och två lager citronmousse, med vanlig vispad grädde ovanpå och hallon. Jag har spritsat små blommor med en stängd stjärntyll utanpå, av grädde och lite bakpuvler. Bakpulvret gör så att du kan vispa grädden lite längre utan att det blir smör.
 
Hallon och citrontårta: 8 pt
2 dl socker
2 ägg
1½ dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl varmt vatten
 
HUR GÖR MAN?:
Smörj och bröa en rund form, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker. Blanda mjölsorterna, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ned vatnet. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter.
 
Citronmousse
2,5 dl grädde
2 msk lemon curd
Skal från 1 citron
Saft från ½ citron
100 gphiladelphiaost
florsocker
ev. gul karamellfärg
 
HUR GÖR MAN?:
Blanda philadelphiaost och färskost. Blanda lemon curd med färskosten. Vispa grädden med lemon curd och philadelphiaost blandningen. Tillsätt lite florsocker efter smak och citronskal och citronsaft. Vill du ha en gulare nyans tillsätter du gul hushållsfärg.
 
Hallongrädde
2 dl grädde
2 dl hallon
ev. socker
 
HUR GÖR MAN?:
Vispa grädden. Rör ner hallonen och socker om du vill ha en sötare grädde.
 
Lägg ihop tårtan så som du vill ha den och spritsa, bred på grädden och dekoration.

Sommarkakspajer

2013-04-12 kl 20:10:38
De här söta små pajerna gjorde vi på sidan av när vi gjorde en långpannekaka samtidigt. Otroligt enkla och snabba, väldigt goda dessutom.
Har du inte små minipajformar kan du lika gärna avända en stor pajform, men öka gräddningstiden.
Om du vill testa långpannekakan hittar du recept HÄR.
 
Sommarkakspajer: 8 st
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 ägg
50 g smör
 
Glasyr:
100 g smör
1 dl strösocker
2,5 tsk kanel
1,5 dl havregryn
 
HUR GÖR MAN?:
1. Blanda alla torra ingredienser till kakan. Smält smöret. Blanda i ägg och smör i mjölblandingen.
2. Blanda i mjölken i omgångar. Lägg smeten i pajformarna.
3. Smält smör. Blanda havregryn, socker och kanel. Häll i smöret. Lägg över på kakan när den stelnat en aning och grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Klart!

Frasiga pinnbröd

2013-04-10 kl 20:41:28
Första gången jag åt pinnbröd var när vi var på utflykt med skolan i skogen. Då fick alla en liten kladdig degklump att linda runt en pinne man täljt bort barken på högst upp. Degklumpen blev sotig och ganska grå, men på de ställen man lyckats få det gyllenbrunt var det fantastiskt gott. Nu senare har jag gjort ännu finare och goda pinnbröd, men någon gång måste ju vara den första ;)
 
Degen bör helst inte vara kladdig, utan har du tid ska du helst arbeta in mjölet så praktiskt taget hela degen är slät och inte klibbar alls.
 
Och är du inte en friluftsmänniska kan du ju fuska och grilla i kaminen hemma eller i stugan, det går lika bra det!
Här kommer receptet!
 
Pinnbröd: 1 sats, 4 bröd.
2,5 dl mjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 krm salt
 
HUR GÖR MAN?
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Blanda i vatten. Arbeta ihop till en deg.
3. Vira runt grillpinnar eller grenar och grilla i glöden tills gyllenbrunt.

Vi är tillbaka!

2013-04-08 kl 19:06:00

Äntligen! Ja, så ska vi säga. Äntligen är här igen för att lägga upp recept, tipsa och fylla er med godsaker. Ny design, ny start!! Hoppas ni vill vara med igen. Anledningen till att det stog tomt så länge är bara det att vi fokuserat på annat. Bakat har vi gjort, men bloggen har tyvärr hamnat lite bakom. Det är tråkigt, ja, men vi har saknat att uppdatera och få så fina kommentarer, så nu tog vi tag i det och här är vi! Kram Felicia och Emelie