Jag vet inte riktigt var jag ska placera det här inlägget, bland våra många kategorier... Hmm, rulltårta, betraktas det som en bakelse, eller tårta? Det heter ju ändå rulltårta, visst? Det får undersökas vidare. Jag sätter det som "bakelse" så länge.
Min mamma har sagt, iallafall förut, att rulltårta, det är inte värt att baka. Visst är den värd att baka, men den är ändå rätt så trixig att få till. Den är inne ytterst lite i ugnen, blir snabbt bränd, är svår att rulla fin och massa andra saker. Fast det där med att den ska bli fin är väl inte så superviktigt, det är ju där charmen i hembakat ligger ;)
Receptet på denna rulltårta har inga speciella smaker, utan är klassisk med någon sorts sylt. Hallon eller jordgubb är båda hits.
Bjud på rulltårtan i sommarsolen med saft eller kaffe till. Så enkelt och gott!
Klassisk rulltårta
ca 20 bitar
3 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk eller vatten
ca 2 dl hallonsylt
Grädde
Bär
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna för 30x40 cm. Smörj papperet.
2. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i äggsmeten och rör sedan i mjölken eller vattnet.
3. Häll ut smeten i pannan och se till att den är jämn. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, men du bör ha uppsikt över smeten hela tiden, den kan vara klar redan efter 3 minuter.
4. Gör i ordning ett annat bakplåtspapper som du strör lite strösocker över på överallt. Stjälp över kakan på det pappret och dra försiktigt bort de kakan gräddats på. Bred sylten över den varma kakan och rulla ihop. Försök få till rullningen så kakan svalnar med skarven nedåt.
5. Vispa grädde och klicka ut över kakan, eller som jag gjort, spritsa en liten stjärna högst upp. Dekorera med samma bär du hade i sylten.
Njut!